offerte aanvragen direct contact

Wel of niet claimen

Check hier of het verstandig is om de kosten van je schade te claimen bij je verzekeringsmaatschappij.

Negatieve schadevrije jaren (dus malus) ontstaan vaak bij iemand die nog niet zo lang rijdt (minder dan 4 jaar) en een schade claimt die zijn eigen schuld is. Ook als je al langer schadevrij rijdt, kan het toch gebeuren dat je in een negatief aantal schadevrije jaren terecht komt. Als je één keer een schade indient, gaan er namelijk gemiddeld 5 schadevrije jaren van je saldo af.

Autoverzekering en bonus-malusladder: wat is malus?

Per schadevrij jaar klim je op de bonus-malusladder en krijg je meer premiekorting. De bonus-malusladder is een tabel waarin staat hoeveel premiekorting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Deze tabel verschilt per verzekeraar.

Ben je zelf schuldig aan een schade of kun je deze niet verhalen op iemand anders? Je valt dan treden terug op de bonus-malusladder. Let op: soms val je bij je huidige verzekeraar minder treden terug op de bonus-malusladder dan dat je schadevrije jaren verliest in roy-data. Wil je weten hoeveel treden je terugvalt? Vraag dit dan na bij je huidige autoverzekeraar. Ondanks dat je soms met meer schadevrije jaren begint bij een nieuwe verzekeraar, kan het soms toch de moeite waard zijn om over te stappen. Maak daarvoor eenvoudig een vergelijking van autoverzekeringen.

Ben je nog maar een paar jaar verzekerd? Dan kom je op een negatief aantal schadevrije jaren uit als je schade claimt. In verzekeringstermen heet dat een malussituatie. Autoschade: claimen of niet

Wel of niet claimen?

Autoschade is erg vervelend en leidt tot veel vragen. In sommige gevallen is het voordeliger de schade zelf te betalen. Dan behoud je je schadevrije jaren en de korting op je premie. Wat je het beste kunt doen, verschilt per situatie.

Stel je bent 22 jaar woont in Utrecht en koopt als eerste auto een Renault Clio (940 kilo) uit 2009. Je hebt nog geen schadevrije jaren opgebouwd en betaalt maandelijks ± € 71,- premie voor je WA-verzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje, je rijdt schade en claimt deze bij de verzekeraar. Als gevolg hiervan trekt de verzekeraar standaard 5 schadevrije jaren van je totaal af. Dat totaal is nul, dat betekent dus dat je in negatieve schadevrije jaren terechtkomt, in dit geval -5. Hier wordt de verzekeringspremie op aangepast, die wordt hierdoor ± € 147,- euro per maand. Een stijging van maar liefst € 76,- euro per maand (€ 912,- per jaar) Wellicht de moeite waard om de door jou aangerichte schade aan de tegenpartij zelf voor je rekening te nemen! Vergeet hier ook niet je eigen risico mee te nemen in je berekening.

En uiteraard kun je ook voor grotere schades bij ons terecht!
Vraag vrijblijvend een offerte aan Direct contact met Easy Repair